Monday, January 5, 2009

fotografi dan fotografik

ini pendapat aku...jujur dari jiwa aku...
aku masih baru dlm dunia photo nih...
dunia yg aku pernah anggap dunia yg berkasta...
kenapa aku ckp camtu...ade la sebab dia..

aku jatuh cinta kt photografi sejak aku sekolah rendah lagi...
tp mase tu cume ade kamera fil..konica jek...
aku mule merakam gambar2 bile aku ade trip dgn family atau skolah...

bile aku masuk sekolah menengah(semsas)..aku join kelab fotografi..
tp..aku x dpt pape pun dr kelab tu..pegang kamera pun x pernah...cuma jd tukang jual gambar jek bile ade pape event...ehehehe

selama ini aku ingat kebanyakan photo yg cantik..yg aku suke itu adelah fotografi...
tp rupe2nye fotografik...satu lg cabang seni dlm dunia foto...yg tidak memerlukan anda membeli kamera2 mahal..ahahaha...guna handset pun boleh...cume tipu helah grafik adalah ke utamaan dlm seni ini...

tidak seperti fotografi....fotografi is art from soul...rakaman detik2 yg mungkin xkan berulang lagi...tiada penipuan..sgt2 jujur(kecuali foto model/actor/actress)...
itulah kelebihan fotografi bg aku...

x kisah ape kamera yg ko gune...yg penting kreativiti...bagaimana kau meng abadikan kenangan di dlm foto tersebut...setuju tak???

cuma..akhir2 ini..aku cuba mendekat kan diri dgn fotografik....mungkin agak teruja dgn kegebatan karya dave hill...ataupun artis tempatan seperti kuku besi dan suku sakat nye...tak hairan lah kenapa aku banyak menipu dlm karya2 aku sejak akhir2 ini...

mungkin juga penipuan itu utk mengaburi kelemahan aku dlm dunia fotografi(kate org)...atau aku mmg suda mula jatuh cinta pada fotografik...

aku lampir kan beberapa hasil penipuan aku melalui lensa hitam di tapis dgn pelbagai helah photoshop...tapi masih banyak kelemahan dalam penipuan aku kali ini...



aku harap mampu menjadi spt dave hill..sekurang2 nye berjaya menipu utk menambat hati seorang gadis...akakakakaka...ayat mcm sial...sumpahh....eheheh

ape2 pun....tiada fotografik tanpa fotografi...dan kedua dua nye ade kelebihan masing2...

3 comments:

  1. hepi beloging.

    ikhlas,

    anak bumi.

    ReplyDelete
  2. woiitt, aok kenal kuku besi ekk..

    ReplyDelete
  3. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...