Sunday, November 6, 2011

dillerium dilema.

gua cuba untuk tidak menulis ape2 cerita sejak akhir2 ini...sebab ape...sebab gua da tak mau ade cerita2 kemarahan dan ke"frust"an gua dlm entry 2011 ni...

kekusutan kompilasi jaringan kimia yg gua alami sejak akhir2 ini menyebabkan gua mencari ganjaran...

raya haji...raya korban...ape2 hal..gua ucapkan selamat raye la kpd semua...cuma raya ini tidak raya utk diri gua...gua tidak tidur semalaman memikirkan kerja dan segala isu yg timbul dalam hati manusia berusia tunggul spt gua ini...

gua rase lebih senang untuk hidup tanpa awek...hidup sendiri...tak perlu lagi nak memikirkan tentang kusut masai dlm bab tersebut...kes fesbuk...skandal sana sini..xde makne nye...ape yg penting...fesbuk adelah terapi yg bagus utk diri gua...

rakan2 di fesbuk mmg joke2 belaka...gua banyak menghabiskan mase utk fesbuk...selain dr berkawan...fesbuk adelah tempat gua mempromosikan artwork gua...fesbuk lah yg menyumbang 81.3% job gua utk tahun 2011.

gua malas nk merapu...ok..next entry.

Monday, October 3, 2011

heliconia.


gua berketrampilan ganasss...bersuara serak2 saleem..."tapiii sayeengggggg"....
dulu gua metal gilebabun...tahap makan kambing punye...

tapi itu cuma minat gua...gua suka melodic metal...heavy metal...arini gua bukan cite pasal metal ke..reggae ke..muzik ke ape....takk...xde kena mengena...

ganas2 gak...tapi skali skale ade bunga dlm hati tak salah rasenye...ok2...harini gua nak cite pasal bunga kegemaran gua...heliconia...

orang kampung panggil bunga ni sepit udang/ketam...tapi ape yg gua belajar mase kt upm dulu...nama sain dia ialah heliconia sp. ...sp tu spesis...banyak spesis heliconia nih...

tahun 2008...mase gua jadi cikgu skolah..gua ade la rembat baka heliconia ni...dan gua tanam tepi tangga rumah mak gua...gua tabur baja orked ...menjadi gak pokok tu...cun je gua tgk...

tapi baru2 ni mase gua balik dr kl...sampai laman rumah...bunge tu dah clear...puihhh...ni mesti mak gua sudah cantas...

3tahun tu...akhir nya kena buang...tapi ape bleh buat...gua lebih syg kn mak gua dr bunga tersebut...patut la bulan lepas gua tergerak hari utk shoot close-up bunga ni...rupe2nye da sampai ajal si heliconia...

alasan2 yg kukuh membuat kan mak gua buang bunga tu adelah utk provide space 4 majlis perkahwinan adik n abang gua bulan depan...xpe mak..xpe...gua xde hal...

ape2 pun...melihat struktur parallel kelopak bunga heliconia ini membawa gua menghayati kekuasaan tuhan...cantik sungguh susunan kelopak bunga ini...

ape2 pun..heliconia sudah tiada...yang tinggal cuma sekeping foto kenangan sahaja...

fiuuuuuu....gua bersiul panjang...lalu menitis air liur.

Sunday, October 2, 2011

cerita dari rakan kpd rakan

gua agak tertarik dgn status fb larn azraii semalam....cerita simple tapi penuh makna....gua rembat cerita dia utk di kongsi kn di akustikalam ini...layan dan jeyyeahhh..

cerita disebuah gerai di hentian Lanchang tadi :
ada sorg minah salleh (omputih) beli cekedis, buah dan air tin..kebetulan aku pun
nk beli pau dan air tin nescafe..pastu minah salleh tu tanya la tuan kedai tu (seorg pakcik yg agak berumur dan memakai kopiah)..

minah salleh : how much?
pakcik : RM7.10 (bercakap dlm bahasa melayu dan sambil pandang aku yg berkaca mata gelap)
minah salleh : keluarkan duit RM10 lalu bg kat pakcik tu..
pakcik : sambil usha aku lagi dan pulangkan baki RM1 kat minah salleh tu..
minah salleh : pun berlalu pergi..
aku : tersenyum simpul pandang pakcik tu..
pakcik : wat muka xbersalah..

fiu fiu fiu...pakcik tersebut lega.

fb kerjaya gua


alang2 benda da free kan..x salah rasenye gua promote acc fb/fanpage gua...actually bukan page peminat2 gua...cuma page peminat2 fotografi gua...

sape2 yg belum like...boleh la like kut...layan2 foto2...xde hal laa...

kalo korang nak tau...kat page tu la gua mencari job...itu la punce rezki gua buat mase ni...

sedar tak sedar...gua sudah 7tahun membawa nama ROH ni...roh ni shortform dr republic of heartwork...bukan roh yg lagi satu tu...jgn nak seram sgt la kan...

bermula dgn seni semburan angin/catan gua beralih ke seni foto dlm thn 2004...alhamdulillah...7thn ini mendewasakan karya2 gua...dan gua juga sudah punyai pelanggan2 yg yakin dgn kerja2 gua..alhamdulillah...

cuma lewat2 ini...gua agak tersinggung dgn sesetengah pihak yg senang2 hati beliau menggunakan nama/logo kampeni gua utk mendapatkan job...yg paling gua frust...karya2 tersebut di jaja tidak mengikut standard piawaian foto rohstudio...

ape2 pun..tuhan mahakuasa...kantoi akhir nya...

gua dan roh..itu sinonim..

fiu fiu fiu..uhuk uhuuk huk...gua lega dan semput kejap.

scene skateboard kampung gua.


~pic gathering skater2 temerloh/kuantan haritu...gua shoot guna kamera aye...dan gua rembat pic ni kt fb beliau...


petang tadi gua usya2 skatepark area sini...scene ska8er skang makin maju...ramai budak2 yg turun beraksi...seronok gak..dpt gak gua shoot sekeping dua..buat perabis shuttercount kmera gua...

gua bukan lah seorang skater...cuma kebanyakan kawan2 gua adelah skater...gua mmg sangat minat permainan tersebut..cuma zaman gua membesar dulu x mampu nk beli sekeping deck apetah lagi wheels dan aksesori...

tahun 2005 camtu...sebelum lutut gua jahanam...gua adelah cube2 bermain papan beroda ni...tapi x sesuai rasenye....olie cicak pun x lepas...gua rase gua mmg tak berbakat dlm sukan tersebut...

raye baru2 ni pun ade gathering skater2 lama dan skater2 baru...scene sk8 kuantan pun turun...ade la makan2 sket...gua yg bukan skater ni pun dtg jugak buat2 sibuk...bukan ape..ramai gile kut kawan2 gua yg bermain skate...

ade yg terer...ade yg tak berape nak terer...ade yg lansung x terer...tp xde hal semua tu...yg penting sukan tersebut membentuk satu komuniti sihat di daerah ini...bagus2...kipidap...

akhir2 ni gua nampak ade satu construction behampiran skatepark tu...gua harap org2 atas sudah nampak kemana kepentingan taman tersebut...bagus la kalo camtu...itupun kalo tafsiran gua betul laaa...kn??kan??ape de hal...

tik tik tik...gua cucuh lagi sebatang dunhill light...jgn tanye knp dunhill arini...bukan ape...kt port gua melepak ni winston da habis...usya2...atlast gua beli dunhill light yg harge nye mahal rm1.50 dr winston...sekali skale...ape de hal???

fiu fiu fiu...huda mintak password acc fb gua lg 1...maybe dia ingat gua masih lagi berskandal dgn gadis2 di luar sane...gua rilex...gua dah cuci tangan beb...

ape lagi gua nak cakap pasal topic harini...ape2 pun budak2 sk8 mmg cool la...no wonder la awex2 ramai melekat kt skater ni...cool ape balak lu skater...

kalo gua jadi skater gak..agak2 nye berapa kilo lah bom tangan yg bakal huda beli dr ebay???

fiu fiu fiu...gua lega.

Wednesday, September 28, 2011

misteri irwan sagir

gua ade sorang kawan mase skolah kt kuantan dulu...nama beliau irwan bin sagir...seingat gua..dia 1 kelas ngan gua mase form1..

beliau berasal dari jengka...nama bapak beliau ialah sagir...keturunan bajau katanya...
sudah hampir 14tahun gua x dengar cerita pasal dia ni...

hah...bagaimana boleh kuar cerita pasal mamat ni kt blog gua arini...??

actually gua sedang menyiapkan invois customer di sebuah cafe...agak bosan+tension...tiba2 sebuah kereta proton saga hijau parking betul2 depan kedai gua...

dan keluar seorang lelaki yg agak sebaya dgn gua...

dalam keadaan bosan tanpa teman disisi...gua trus usya brader tu...tinggi x tinggi...kalo cakap pendek kang kurang hajar sgt...

"bro...sorang je"...tegur brader tersebut...gua senyum...sambil jawab "biase la...layan fb"...

masih lagi tertanya siapakah beliau...

berbalik semula kpd cerita irwan sagir...timbul cerita beliau di entry ini tiada kena mengena dgn kehadiran brader misteri tadi...

dlm keadaan malas serta bosan...sambil dlm otak menyebut proton saga....gua cuba buat lawak di dalam hati "proton sagir"...dan gua tersengih sendiri...

dan sebab tu la brader misteri tu tegur gua...puihhh...bodo..malu gua...

kadang2 gua rase gua bangang...

tik tik tik...gua cucuh rokok...fuhhhh....asap berkepul...

fiu fiu fiu....gua rindukan scene buli irwan sagir di sekolah dulu.

memoir rasta | the rootstalk.

video

ni single band gua...lagu ni teruk gak..video ni time perfom akustik baru2 ni...berterabur...tapi layan je la kan...ape de hal??

tajuk lagu ni memoir rasta...arrangement utk akustik ni agak berbeda dgn original song...lagu ni pasal kawan2 yg da lama menghilang...lirik lagu ni gua buat...tp jahanam gak rase nye...tapi x salah kan???

fiu fiu fiu...gua agak segan menonton gelagat gua dlm vc ni...lu jgn gelak..gua kasssiiii senggaaattt sama lu...haa..tu skrip movie samseng yg gua tgk aritu...

memoir rasta actually gua tujukan khas utk ex-bandmate gua...original line-up rootstalk...dan juga utk kawan2 gua mase study dulu...ntah mane la korang skang kan...ape crite agak nye...

lirik memoir rasta ni gua rase x kuat...sebab gua x pandai menulis lirik..kalo merapu bleh la...layan je la kan??

memoir rasta.

int : na na na naa...nananana...

verse1 :
in d middle lonely night bila kepala ku mula high..
then d old memories come..it always grab me tight..
beriku secawan kopi..biarku nyanyi sampai pagi..
ku kenangkan kembali memori kita di sini...

verse2:
in d middle lonely night...bila kau tiada by my side..
the broken link that part us wide..
god gimme pair of goodwings..i wanna fly hi hi to sky..
let dance and sing like d oldi time..dance n dont be shy..

c/o :ayuh menari gerak kanan kiri...ku rasa happy bila semua ada..
ayuh menyanyi lagu meoir rasta..buangkan benci..kita happy saja.

Tuesday, September 27, 2011

f.r.u.s.t.r.a.t.e.d

Time is Pain
time is pain
when I feel
like you are
somewhere else
all the while
you're with me

measured in clicks
of my heartbeat

and every breath
is a breaking fault line
between you and me

waiting for a
looking for a
longing for a

resolution

well you know
we all want to
change the world.

hidup ini indah seperti biasa...

gua agak bosan...ade sedikit marah dan pilu di hati bunge gua ini....fiu fiu fiu...gua cube buat2 cool...

hidup ini x lengkap rase nye kalau xde perasaan bangang spt sedih/marah/gumbira/memberontak...x seronok rasa nya...gua cuba selam dalam2 perasaan gua harini dan cuba bangkitkan beberapa persoalan kearah mencari jawaban dari mana terbitnya rase gundah gulana ini...

penulisan gua hari ini mungkin agak radikal spt mana seawal2 pembabitan gua dlm blog...gua cuba lupa kan seketika jelingan schaa al yahya tempoh hari...gua cuba lupakan rm1000 yg habis semalam...gua cuba lupakan tentang gadis yg telah pergi meninggalkan gua...

dalam kewujudan manusia di bumi...sejak azali...sudah terbit juga perasaan tamak,iri hati,sedih,pilu,gembira,memberontak...ini kata2 spontan dr gua tidak di rujuk mana2 website lain...

cuma cara yg terbaik bagi gua untuk melayan perasaan2 ini ialah dgn mengcari hujung pangkal punca terbit nya permasalahan tersebut...mengkaji tutur kata tingkah laku yg mana mungkin mengunjur ke arah itu...

keadaan suram sekeliling dgn rakan2 berpisau tumpul bertubi-tubi tikaman ke badan kurus kering ini rasa nya bukan isu besar lagi...itu cuma pemanis mulut selepas menjamah sajian makan tengah hari tadi...

persoalan yg timbul...kenapa hati ini sgt berdebar2...sgt pilu sedih tidak tenteram.....persoalan nya kenapa...siapa yang patut di persalahkan...

salah nya semua pada diri gua sendiri...bukan salah orang lain...bukan salah alam sekitar yang makin hari makin mengecilkan minda para pemerintah...

kisah dendam lama bekas kekasih terbawa-bawa hingga melunyaikan hubungan kimia yg baru sahaja tercipta...yang mana di dalam master plan nya bakal didirikan sebuah masjid pada tahun hadapan...

melangkah ke alam yg aneh spt pernah di sebut kan pd entry januari 2010...semakin hari hidup aku semakin aneh...dan keanehan tersebut sangat indah untuk di hayati...

x suka x apa..tapi jgn mengata...x suka x apa...gua peduli hapaa???

sroottt srott...gua sedut cincau bandung sampai separuh gelas...fuhhhh..fuhh..ohok ohok....terbatuk gua tersedak asap rokok murah...

cuba beralih dr penulisan yg radikal ke arah cerita2 ringan kehidupan seharian...gua menjadi agak pemalas untuk update entry...

jika dulu..kemarahan pd alam sekeliling terutama kpd walinya menjadi sumber inspirasi dlm penulisan...

cerita2 adaptasi cinta gagal rakan juga di selitkan...

resepi humor serta beberapa sindiran tepat itu sudah tradisi di akustikalam...

kesimpulan pada semua masalah permasalahan di atas..semua nya dtg dari diri gua yang tidak mengsyukuri anugerah tuhan...

pernah di ulas tentang karma...pernah di tulis tentang ramuan aneh kehidupan...pernah di laungkan kemarahan terhadap sistem...semua sudah tertulis di blog ini.

dalam meniti usia yg lewat ini....gua lenyapkan dendam2 lama...cuba rujuk semula pada sang Pencinta...moga masih ada jalan utk hari akan dtg...

fiu fiu fiu....sungguh beremosi sewaktu menulis...mungkin jika di baca semula...tidak akan paham isi kandungan nya...mungkin juga hanya tersenyum suatu hari nnt membaca luahan isi hati...mungkin ia cuma teka silangkata bagi pembaca2 di luar sana...

gua terperengkap dlm isu kendiri...apa bleh buat...gua cuba..terus mencuba...

sekian sahaja dr gua yang menghisap winston light...

Sunday, September 25, 2011

perjudian kami.

berbaju melayu hitam...bersampin songket...bara winston light yg hangat...asap berkepul...cuma gaya pandangan mate redup je da x buat sebab awex iran tadi dah blah....gua refill lagi ice lemon tea...

gua ingin bercerita tentang isu semasa...bukan isu politikus...bukan politik bolasepak...bukan politik kedai kopi...bukan...dan bukan...

fiu fiu fiu...fuhhh....asap rokok winston berkepul lagi...gua bersiulan lagu reggae tanah air...

skang ragbi worldcup sedang hangat berlansung di new zealand...tempat gandalf the white belakon dulu...

gua telah memilih pasukan argentina sbg pasukan feveret gua walopun nampak gaye nye mereka terpaksa melalui jalan sukar...kemungkinan bertemu all black pd pertarungan knock-out selepas ini...

maka..gua belot...gua pilih south africa springbok yg gua nampak mereka ade jalan yg mudah utk ke final tahun ini...

rakan2 judi ragbi gua cuma ade 2 org...tulang dan anep....tulang dan anep memilih england sbg pasukan pilihan...hmmm...gua rase banyak rokok marlboro yg bakal gua menang tahun ni(walopun gua sudah 2thn stop isap marlboro)...

team2 sayur yg jd feveret gua ialah wales,namibia dan jepun...walopun sudah hampir nyata tewas dlm pusingan pools...tapi corak permainan diorang agak cool...agak cerdik cuma pengalaman yg membuatkan mereka tewas...

owhh...lupe plak...sebut2 ragbi ni...mungkin ade yg taktau fakta...
-newzealand allblack memegang ranking pertama dunia walopun cuma menang worldcup yg pertama.
-south africa springbok adelah pertaruhan nelson mandela dlm meningkat kan ekonomi...dan matt damon bukan lah pemain ragbi (spt dlm filem ragbi ape ke tajuk nye ntah)
-malaysia rangking ke 70 dunia...xpe..pelan2 kayuh...
-barak obamak dan mubarak majid tiada pertalian darah...dan bukan juga rakan fesbuk..
-schaa al yahya bukan awex gua...
-score terbesar worldcup rugby 2011 ialah 87-0 (springbok vs namibia)
-cikgu husin pernah lempang gua kes buku nota hilang mase sekolah dulu (cikgu husin coach ragbi gua)
-lutut gua jahanam atau penjelasan saintifik nye putus ligamen pd thn 2006 semasa kejohanan ragbi terbuka pahang.

gua rase gua sudah banyak merapu...hafiz dan hana suda sampai...gua usya hana dgn gaya mate redup....

fiu fiu fiu...bereh boh.

kan gua dah cakap...

gua sudah shot rasenye...adekah sebab gua sempat bermain mata dgn schaa al yahya semalam....atau bergesel bahu dgn fazura sewaktu majlis tadi???

mungkin tidak...mungkin sebab sudah 3 hari gua x cukup tidur...

penat melampau...tapi lan masih sempat ajak lepak nandos nih...puihhh...

aku bukan nya makhluk asing..berkepala besar punya kapal angkasa...aku ini manusia seperti mu...(r.o.b)



~actually aku baru explore benda bodoh ni (webcam) dlm laptop aku nih...

kekalutan kimia dalam diri.

hmmm...gua sudah jarang2 menulis di blog ini...mungkin agak bz selepas raya...mungkin juga agak lemau spt kuih2 raya dlm bilik gua...

agak kalut lewat2 ini pabila sedar bahawa lambakan kerja lama (seblum puase) masih lagi bersawang dlm external hd ke-3 gua yang mana cuma ade 1 partition di campur aduk movie/mtv dan bahan2 kerja...x perlu rase nye cerita pasal partition external tu kut...

seminggu selepas raya...sessi2 fotografi bermula...agak sukar utk gua mengadaptasi momentum dulu2...mungkin terlalu banyak tidur semasa raya...

job pd minggu pertama selepas raya...gua tolak kt azrul...gua berfoya-foya di bukit bintang...ahahaha...

akhir2 ini terlalu banyak memikirkan kemana arahtuju diri gua yg sebenarnya...masa dah x banyak utk gua...gua kena pilih 1 aje jalan...jalan pudu atau jalan chowkit...jgn nk merapu...

hobi??kerjaya??perhubungan sosial??
hobi - band gua baru je setup line-up baru...baru je nak naik stage semula...sayang kalau di tinggalkan...

kerjaya - sebagai pekerja dan boss...gua agak pening dlm menyetel kan semua hal2 kerja...

perhubungan sosial - hubungan dgn rakan sekerja juga dirundum masalah bila ada sifat ketidak jujuran di dalam company gua...hubungan dgn gadis pula sudah menuju ke arah kebuntuan yg menyebab kan gua single semula...

kecelaruan kimia ini mungkin membuatkan beberapa kabel dlm otak gua sudah putus...apa yg gua nampak...kerja mesti di teruskan....hobi cuma pengisian di waktu kosong...

ahh...syalll la...puih...kata gua sambil pow rokok lan..

tik tik tik...gua bermain2 lighter sambil membuat pandangan mata redup ke arah awex iran yg lepak starbuck tu...

alamanda putrajaya,25september,2011.

Monday, September 5, 2011

raye 2011.

tak salah rasenye sekali sekala gua menulis tentang raya...kan??kan??musim sibuk foto dah habis...nextjob lg 2minggu...so..relaxs2..

raya tahun ni ade sedikit kemajuan la buat diri gua...gua berjaya puase dgn jumlah hari yg banyak dan beraya ke sebuah rumah..actually open house...itupun sebab gua layankan si huda...kalo x..mmg gua malas nk beraya...

tahun ni raya agak berbeda sedikit...scene raya family aku x meriah sgt mcm tahun lepas...tapi still enjoy la...cuma xde kegilaan utk bergambar thn ni...so..gua xde gambar raya digital...polaroid ade lah...itupun sekeping je...

mungkin agak kalut dgn persediaan di saat2 akhir majlis pertunangan adik gua...si izham...

agak magic tapi x salah rasenye kalo gua katekan gua yg terpaksa membuat gubahan hantaran pertunangan adik gua tu...

hari raya ke-2...gua dan ham sudah ke bandar utk mencari barang2 gubahan...nasib baik la ade kedai cina yg membekal kn barang2 gubahan perkahwinan mcm tu...

cuma..kedai bunga je yg tutup...abis 1 town gua pusing dgn adik gua...semua tutup....adoiii...cmne ni ham???kedai bunga tutup...

pusing lagi...dah 2,3 kali gua usya bunga heliconia milik majlis perbandaran temerloh di sepanjang jalan...

at last..gua nekad..."jom 7e...beli pisau lipat"...akhir nya gubahan bunga terhasil himpunan bunga2 heliconia...ahahaha...jgn x percaye...

x salah kan...ahahaha...

ape2 pun tahniah buat adik gua yg sudah bertunang dgn jaya nya...dah besor ko ye...

imbau kembali zaman2 kanak2 kami...ham adelah member kamcing gua...main video game,memancing,tahan jaring ikan kt paya...mcm2 lagi aktiviti kami sbg budak kampung...dari zaman nitendo sampai la ke zaman ps3...kami bersama..

ape2 pun...entry ni entry raya kn???so..gua ucapkan selamat hari raya,maaf zahir batin...gua sgt2 menegas kan bahawa "berhati-hati di jalan raya"....bukan ape...tiap2 kali musim cuti raya...ramai sgt yg mati kt lebuh raya...gua cuak gak bila tgk berita jam 8malam...mcm2 kes...

fiu fiu fiu...sedar tak sedar..tart nenas feveret gua sudah habis....gua borong 3balang mlm raye tu...sorok dlm bilik...

tik tik tik...hmmm...gua out dulu!!!

Monday, July 25, 2011

Balada Muzik Jalanan.

harini macam biase...gua bangun jam 2.30ptg...sudah jadi trademark gua..bangun tido..mandi...kuar..ngeteh kt mamak...

hari ni agak mandom sket...ape kes???

poket gua kering tahap gurun dah...cuma ade rm5...fuhh...tapi takpe...rokok ade lagi sket...lepas la melepak sambil siapkan album terbengkalai.

gua port kt scene mapley temerloh...sorang2 je...member2 lain duk kt cafe'...gua x mampu nk join today..

tengah gua layan wat editing 1 album...rokok pun dah tinggal sebatang...maka...secara automatik nya tibe seorang pakcik shot..

sudah menjadi kebiasaan beliau... "dik...kopi so yo..dahago nih"...

tetapi..petang ini beliau hadir dgn tagline yang berbeda..yang di luar jangkaan minda normal manusia tidur siang spt gua...

"dik...rokok sobatang yo..."..x sempat aku jawab...winston light terakhir aku dah berada di bibir tebal beliau...(tebal lagi bibir gua kut)...

dan suasana mula jadi "slow motion" macam dalam movie...

"tik(tiktikti)..tik(tiktiktik)...tik(tiktiktik)...bunyi lighter bergema...yg dlm ( ) tu bergema la tu...

sekerdip mata...rokok di nyalakan...

fuuuhhhhhhh...fuhhh...hembusan demi hembusan gua perhati kan sambil mengimaginasikan diriku adalah wolverine...

fiuu(fiufiufiu)...fiuuu(fiufiufiu)...bersiul gumbira beliau...

rokok habis...

"dikk...kopi socawan yo...dahago nih..ehehehe"

gua angguk...

p/s :untuk mewujudkan suasana yg lebih ngam dgn cerita ni..sila mainkan lagu lefthanded "air mata..yang berderaaiii...siapa yang menghapuskann..."

pakcik shot beredar dgn seribu satu tanda tanya...

gua kembali ke alam normal...cuba membuat editing tanpa pengaruh nikotin...
siulan demi siulan utk mengalih pemikiran gua ke arah chewing gum...lolypop...biskut meri ..agar gua tidak memikirkan rokok...

namun begitu gua gagal...

"kak...lu tgk kan laptop gua jap" gua sound akak yg kerja mapley tu..

"nak kemana dik??"

"gua nak gi serbu lu punya tokey..."gua terus terjah bilik manager mapley tersebut...

foto dah kuar suat kabar...dah print...dah gantung kt outlet...dah fly ke india...ke UAE...tapi payment gua mana...

gua bersiul lagi...

kemarahan terhadap sebatang rokok di lampiaskan ke muka manager mapley!!!

fiu fiu fiuu....fuhh..fuhhh....gua pow rokok sekotak dr manager tersebut.

Friday, July 8, 2011

suatu hari tanpa fotografi.

2005 - gua beli kamera dslr,suke2 shoot - ade orang kate gua poyo bile ke hulu hilir dgn kamera.
2006 - gua start buat job dgn kamera cabuk tu.
2008 - secen kamera di kalangan kawan2 sudah mula...ramai yg start beli kamera..pow duit mak..jual motor..jual itu..jual ini asalkan dpt kamera

bermula lah scene aply kerja sbg jurufoto...joke2..yg ni part paling joke...berebut2 nk jd jurufoto...

tapi alhamdulillah la..ade 4,5 org yg dpt job tu...keje gomen..mase depan terjamin...minda paras air masuk kepala manusia purba.

2011 - harini gua sudah muak nak pegang kamera...harini gua tidak hadir ke 1 sessi fotografi..hari ini gua mau delete semua teman2 foto di fesbuk(yang ni gua x sampai ati)...hari ni gua xnak tgk tag foto...harini gua jadi agak mendap.

98% teman di fb gua adelah jurufoto samada jurufoto syok sendiri..jurufoto gred B17..jurufoto gred B27..hah..mcm2 pangkat lah yg ade...

gua cuma mau cakap...pergi mampus dgn gred2 jawatan tu....

gua sudah mula mau menulis benda yg bukan2..lebih baik gua stop dulu..

harini adalah hari tanpa fotografi utk gua..fiu fiu fiu...machaa..rojak mee satu.

gua blur

bangun agak awal pagi..itu cerita intro je...tetidur semule dan akhir nya bangun jam 3.30ptg...

fuh...berat kepala...konklusikan semua cerita rangkulan bulan 6 hingga ke awal julai...banyak cerita2 yg seronok utk di cerita tapi masa x mengizinkan..

1. trip company ke cameron.
2. berkampung di home stay di sungkai perak..
3. gig di lowyat.
4. anep qarmasutra kawin
5. gig di marina island.
6. shah alam wedding fest.
7. abg gua bertunang.
8. shoot korporat event.

pack sungguh jadual berkala gua...esok pagi shoot org kawin...actually gua da bosan dgn semua ni...gua nak jadi jurufoto gomen plak...baru kerek..makan gaji bulan..tido dlm store..ngular sane sini..claim macam2..

protokol atau pro tok ngko??

itu semua cerita2 panas hati..elok gua sign out dulu sebelum gua menulis entry yg berunsur rebel dan marah...

fuuu...fiu fiu fiu...gua layan teh tarik++winston light sambil bersiul lagu rindu-rinduan jd kenangan.

Thursday, June 23, 2011

kurasakan kehilangan.

sejak akhir2 ni..hidup gue agak mandom...ade yang tak cukup je rasenye...jenuh jugek la gue mencari kepastian...tapi gue masih gagal...

menu hidup weekdays gue ialah lepak mamak++online fb ++ edit photo/album ...rase nye masih ade yg kurang...

scene snuker bermula semula sejak akhir2 ni...anep si sayur kangkung fight sama anje si raja pow...

semalam gue lepak sorang kat mamak sambil edit gambor...dan anep tibe di penghujung ptg tu...

"pit...aok ade rase kehilangan tak??..kehilangan dlm kehidupan seharian kite??"...

"hilang ape nep??"..gue tanye dia

"kite ade 1 lg aktiviti yg dulu nye kite selalu buat...aktiviti itu sgt menceriakan hidup kite.." jawab anep sambil buat muke kerek ala2 ketua kumpulan samseng...

gue malas sgt nak melayan..gue hadap lagi fesbuk gue...

"kite dah lame tak main poker..texas holdem poker..." sambung anep lagi..

"aok ade brape"..gue tanye dia..

"tak banyak...cukup2 makan je"jawab anep sambil angkat2 kening dan mulut ternganga...

cakap banyak takde...gue hulur di rm10...dia bagi gua 2M chips..

dan kami kembali ceria...

"hmm...jenih bacul..duit ade 10M..main table kecik"...ayat biase utk memunohkan kawan2...

fiu fiu fiuuu..gue bersiul bile cip 2m gua setel dlm mase 5minit.

Wednesday, June 22, 2011

emosi petang ini.

aku agak beremosi petang ini...awan mendung...tapi hujan x jugak...berjaya menyiapkan tugasan dari yusri yunus...ade gak duit rokok aku utk 10hari...

sedar tak sedar..aku sudah 7tahun mendukung nama rohstudio...dari bidang seni contengan hingga ke fotografi...

peluang yang datang akhir2 ini memang hebat..cuma ade jurang yg memisahkan aku dari mengaut semua peluang tersebut...

hingga terpakse bergolok gadai...

alhamdulillah...saat akhir aku sesak nafas..air paras hidung...ada insan yang sanggup membiayai aku dan rohstudio...alhamdulillah...

perkenalan x sampai seminggu dgn insan tersebut...buat aku terharu...sanggup dia kuarkan duit untuk membiayai exhibition aku...thanx alot bro...thanx alot...

dan sudah ada yang nampak halatuju rohstudio yg aku garapkan sejak 7tahun lepas...perkongsian hidup..harmoni..happy...

tapi yang hadir sekadar ingin menumpang senang...tanpa mahu berkongsi segala beban yang aku alami akhir2 ini...

agak kelam kabut...memang kelam kabut...cuma tinggal 10hari...majlis perkahwinan anep tak dapat aku pegi...mintak ampun banyak2...aku terpaksa buat semua ni sorang2...aku terpaksa bermati-matian utk teruskan ape yg dah aku mulakan...

persediaan yang agak daif utk exhibition minggu hadapan...semua aku buat sorang2..di mana kawan2 yg katenya ingin berkongsi susah senang aku dalam rohstudio??berkongsi atau sekadar menumpang??itu yang aku tak pasti skang ni...

harini aku sudah siapkan beberapa material utk exhibition...esok aku akan gi print saki baki material utk exhibition...

kalau aku manusia yang tamak ... aku akan cakap " korang semua gi mampus...aku sudah dapat funder...jgn nak menumpang lagi...berambus.."

tapi aku bukan mcm tu...ape yg aku ade...aku mesti mau kongsi sama sahabat2...sama keluarga...sama semua...

insyallah..aku cuba hadap semua ni dgn tenang...aku sgt kusut skang...

fiu fiu fiuu..aku sgt kusut.

Tuesday, June 21, 2011

fete de la musique.

gua agak tension sebab gagal menyiapkan travel log rohstudio tempoh hari...ape tak nye...gua gagal mengonekkan diri dgn internet semase trip tersebut...

so..gua skip aje la travel log tu...xde hal pun...

gua setel job di sungkai perak jam 3pm pd 19hb aritu...abis job..gua balik homestay yg client bagi..mandi2...terus pecut balik kl...

petang tu gua ade gig ambank fete de la musique...bertempat di depan foyer low yat plaza...

kali ni gua naik stage dgn band dear haidar...bukan the rootstalk...gua kasi up pic2 gua yg member gua shoot...thanx hafeez coz sudi shoot ptg tu...

bagi sape2 yang minat irama reggae melayu...boleh la dtg next show kami di marina bay pada 25jun ini...




Wednesday, June 15, 2011

rohstudio travel log | temerloh - cameron - sungkai - Kl

< trip ke cameron kali ni sebab job gua...kali ni gua bawak makhluk2 aneh dr rohstudio...sebelum gerak..kami sempat shopping baju melayu itam ++ samping songket... actually gua da tulis banyak tadi...tapi sudah hilang...mane peginye gua pun xtau...sial btul... ape2 hal...gua sudah pegang rekod tonyhawk prosk8er sepanjang perjalanan tadi...

#1...orang tua usya awex tol...


#jangan tiru aksi bangang ini sewaktu memandu.


#4 scene awek bentong memakse kami berhenti utk bagi bisnes kad.


#5- malas nk bagi caption.



#6-jenglot...makhluk yg menumpang kete kami...


#7 - makanan rasmi sepanjang trip


#8 - jenih suke menjilat


#9- biase la..kene marah ngan awex...gi cameron x bagi tau.


#9 - raub kopitiam...angela belum sampai...semua dah ready..koi sikat beloh rambut.


a href="http://1.bp.blogspot.com/-KJTexDx1Kng/TfiWB4R3wUI/AAAAAAAAAtU/33WO_uhVkEQ/s1600/blg12.jpg" onblur="try {parent.deselectBloggerImageGracefully();} catch(e) {}">#10 - jenih ngambik gambor sendiri...hmmm..tik tik tik


#11 - ngeteh sambil online..


#12 - angela dan adik beliau...angela dgn gaye potongan rambut helmet apollo.


~ " kat sini banyak peluang pekerjaan tak"...ayat bodoh azrul dgn loghat2 key el cuba ejas angela...




#13 - azrul dan anje amik mase 15minit utk pikir taktik nk begambor dgn angela dan adik ipor gua...

Saturday, May 28, 2011

scene ngeteh Raub.

gua baru je sampai kt Raub...lebih spesifik nye gua baru shj sampai kawasan Gali,Raub....

rase2 gua...last gua datang sini tahun 1997...mase main ragbi kt SEMESTA raub.Fuhhhh...lama betul gua tak kesini...

dah la gua sesat jauh gile tadi..siut je kan??sampai gua terpaksa buang ego seorang lelaki chenor gua...terpaksa gak gua tanya arah tuju kt seorang makcik di tepi jalan...

thanx makcik...halatuju yg anda berikan tepat sekali...senang2..add la gua kt fesbuk ye!!

"hmmm...jenih buat joke melibatkan laman web sosial"..mungkin itu kata makcik tersebut di dalam hati...

gua cuba usya scene mapley Raub...ade la satu mapley...tapi tak ramai crowd...pelik...tak macam scene mapley temerloh..

gua pusing2 lagi...last2 gua jumpe scene kopitiam raub...ade pulak wifi...gua pun parking dan terus order nescafe ais...

jap lagi gua akan start shoot majlis akad nikah kt area sini...gelabah jugak coz gua kali ni turun buat job sorang2...

ape2 pun...gua lega kerana tiba awal di lokasi...fiuu fiuu fiuu..gua lega!!

Friday, May 27, 2011

minum petang gua yang tergendala.

petang tadi..gua minum kt white coffee...sejak otown mamak xde wifi..gua beralih ke otown white coffee plak..bukan ape..tak lengkap menu "ngeteh" gua kalo takde wifi ni...

sedang gua menulis entry "ambil yang keruh buang yang jernih"...gua di tegur oleh seorang brader..kenalan lama masa gua berniaga expo ramadha tahun lepas..

gua pelawa dia duduk sekali+minum...dia duduk..order air "gimme 1 hot choc please"beliau order dlm bahasa omputih bercampur ledot temerloh.

sejurus kemudian..tiba lagi 3orang rakan beliau...selepas itu tiba lagi 2orang rakan kepada rakan-rakan beliau...

semua berpakaian rapi...ah sudah...ini kalau tak MLM mesti politikus-politikus tempatan ni...

memang betul..perwakilan pemuda rupanya...

fiu fiu fiu..gua cuba kontrol gelagat apabila mendengar perbualan yang dasyat antara mereka...cerita ape??gua pun xtau..yang penting cerita politik...

tik ..tikk tik...gua bermain-main lighter aladin gua...ape gua nak buat..xkan nak blah kut...table gua ni...

tik tik tik...gua buat2 main isyarat lighter 3baris...

hmmm...alih2..gua hadap je laptop gua..buat derk kat diorang...

setelah 2jam..diorang blah...

tik tikk tik....fiuuuuuu...gua lega!!

Ambil yang keruh..buang yang jernih.

Ambil yang keruh..buang yang jernih.

Dah lama gua tinggal kan habit tu…dekat setahun da kut…tapi sejak akhir2 ni…gua selalu ambil yang keruh..dan buang yang jernih…

Nikmat kimia adaptasi citarasa manusia…banyak sangat member kesan kepada gua…dan hampir menggangu emosi serta prestasi kerja gua yang dah sediakala lembab..
Bukan ape…sebab yang keruh lebih nikmat dari yang jernih…

Takkan gua lepak mamak..ayat awek fesbuk++rokok sambil minum air kosong…mesti mau Nescafe ais punye…baru ayat lancar je kuar kan??

Nescafe yang keruh tu la buat gua isap rokok x ingat dunia tu…alih2…gua dah seminggu sakit tekak..pening kepala tahap minima dan susah nak tidur…siutttt je kan…

Ape2 pun…kemarin gua sudah nekad...gua tetap ambil yang keruh…tapi gua x buang yang jernih…”machaa..nescafe ais satu…air suam satu”…fiu fiuu fiuu…gua bersiul sambil login fesbuk.

Konklusi separuh masa pertama.

Fiu fiuu fiuu…gua masih lagi buat2 lega…jam 6pagi..akak-akak aku sudah bersiap2 untuk gi kerja…
Haruman wangi dari luar bilik agak membuat aku segar dan hilang mengantuk…hmmm…mandi guna sabun popinjay la tuu…

Konklusi separuh mase pertama…
Sudah hampir bulan jun 2011…bermakna sudah hampir setengah tahun berlalu…tahun 2011..azam gua ialah xnak berazam…momentum kerja 2010 membuat kan gua lebih bersemangat di tahun2011…

Berjaya upgrade system kamera…berjaya mengorat seorang cikgu seni setelah break dgn azura…berjaya bermain muzik di peringkat daerah maran…berjaya menyimpan lagi dreadlock serabai di atas kepala…berjaya membuatkan family gua tension bile melihat karenah anak muda yang x berapa nak muda sgt…bak kate pino..”umur dah sebaye tunggul”…

Perenggan di atas bukan lah azam gua…separuh masa pertama 2011…gua dan rohstudio sudah ada 21job photo..alhamdulillah…gua juga cuba membuka peluang kpd beberapa rakan seperjuangan spt azrul dan sahril saman trafik mahupun saman jpj..(bapak si sahril adalah en. Saman..fiu fiuu fiuu)

Niat di hati..separuh masa kedua yang bakal tiba…aku ingin kongsi semua job dgn 2badigol tersebut…insyallah.

Ape yang paling ketara sekali di separuh masa pertama ini…ialah bab berkawan…atau lebih sofistikated nye “bab pergaulan sosial”…

2011…aku lebih banyak menghabis kan masa dengan rakan2 baru..rakan2 yg sama aliran foto dgn aku…seronok rasenye dgn mereka ni…memang joke melampaui batas…tahap ke”joke”an mereka sukar di tafsir diri aku sendiri…ibarat kata mereka ini adelah pelawak tanpa bayang..”hmmm…jenih mboh buat joke melibat kan fizikal”kata sahril apabila gua betanya berapakah tinggi beliau dalam bacaan inci mengikut piawaian matrik antarabangsa.

Fareen,paan,azrul,Daniel,sahril,damak,majid dan kadang2 bentayan adalah teman mengeteh gua hampir setiap hari jika di kira purata tahunan…julat mengeteh melebihi graf kerja/tidur kadang2 membuatkan gua risau dgn usia sebaya tunggul ini.

Cuma hingga ke akhir separuh masa pertama ini…kes kereta gua belum setel2 lagi..itu yg buat gua tension…serius tension…akak gua asyik usya tak puas ati je bila gua rembat kreta dia…takpe…nanti gua pinjam kancil turbo si sahril…baru dia tauuu…

Konklusi separuh masa pertama…

Yang paling gua happy…ilmu yang paling gua cari2 dari tahun lepas…gua study siang malam…akhir nya gua rase2 la kan..gua sudah dapat ilmu yang gua nak tu…gua sgt bersyukur…gua rase gua sudah dapat…hampir setahun gua duk mengkaji ilmu tersebut..Alhamdulillah…

Fiuu fiuu fiuu…gua lega.

Tuesday, May 24, 2011

banyak lagi cerita dia...

fuh..lama tak menulis...sibuk sikit akhir2 nih...bermain muzik di ibukota...shoot awex2 cun...fiu fiuu fiuu...gua dah rase penat..rase nak stop jap gig + talent shoot...lagipun minggu ni start "wedding attack" company gua...so..rase nye kena kosentret pd wedding photo lah dlm mase sebulan dua ni...gua mau up pic gua mase satu sessi photo yg gua organize 2minggu lepas...fiu fiuu fiuuu...gua buat2 lega..



sape2 yg berminat dgn kerja2 photo gua bleh usya web gua www.rohstudio.com atau blog weddingshoot gua rohstudio.blogspot.com atau pun juga campuraduk artwork gua di www.flickr.com/photos/rohstudio ..

kalo minat gua...sila folo blog gua laa...fiu fiuu fiuu...ehehe

Tuesday, May 10, 2011

ebook teknik2 penipuan/alasan 2011

sudah lama gak aku tunggu ebook ni keluar..hasil kreativiti anak tempatan...ini bukan ebook pertama beliau...ebook pertama beliau ialah teknik mengusya awek di bukit bintang sangat laris di pasaran...

beliau yang aku maksud kan ialah seorang pemuda dari Kg Awah,Pahang.

dengan nama samaran xroxettex..beliau mampu memukau scene2 budak nangun masa kini...mana tak nye...cara pemakaian...teknik pertuturan beliau sangat efektif...dan sekarang beliau tampil lagi dgn teknik2 memberi alasan dgn mengaitkan unsur2 alam.

unsur2 fizik serta metabolisme badan sering kali di gunakan apabila beliau malas drive ketika roadtrip...leher sakit lahh...peha krem la...dan macam2 lagi...

tidak cukup dgn metafizik tersebut...beberapa istilah kejuruteraan turut di selit kan dalam helah penipuan beliau..hmmm..pemuda berbakat ini mboh ngaitkan engineering dalam penipuan beliau.."stering kreta koi rosok ah..."kata beliau sambil membuat aksi stering ketat apabila di pancing oleh sahril saman.

dalam isu pemakanan atau diet seharian..beliau amat cekap..."sdak dok sup daging aok..bak sikit"...teknik tersebut adalah utk save duit ketika makan di sebuah kedai thai di danaukota baru2 ini...namun begitu helah tersebut awal2 lagi telah di kesan oleh kami.

mudah ngat dia kaitkan diet seharian dalam teknik2 tuturkata beliau...hmmm...

beberapa kali di pesan agar teknik2 beliau itu tidak melibat kan hati dan perasaan rodong2 beliau...

"aok osoh la melibatkan hati dan perasaan org lain"...kata anje sambil bersiul..fiuu..fiuu.fiuu..

teknik2 kecacatan minor juga turut di gunakan seperti buat2 pelat bila menyebut nama jalan...alasan ini untuk mengaburi mata kawan2 agar beliau tidak di arah kan memandu...

selain itu faktor geografi juga pernah beliau gunakan bila di ajak ngeteh..hmm..payoh jenih x mboh kuor ni.

namun begitu...kemunculan e-book yg menggunakan unsur metafizik/kejuruteraan ini mungkin bakal mendapat sambutan hangat di dalam scene penipuan secara terang terangan.

kpd xroxettex...osoh lah melibat kan unsur2 geografi apabila di ajok ngeteh di bukit bintang..

hmmm...jenih gituu..

Wednesday, May 4, 2011

peristiwa yang tidak dapat saya lupakan.



minggu lepas...gua dgn mak gua kuar gi town...gua memang jarang gi town bawak mak gua...sebab mak gua tak pandai sangat melepak 2,3 jam kat mapley...

habis je ngeteh..mak gua terus ajak balik...gua pun ok aje...sebab gua memang plan nak kuar semula petang tu...

sampai di area kg awah...pemanduan stabil gua tiba-tiba di kejut kan oleh teknik pemanduan ganas oleh sebuah kereta kancil...

tak tau lah ape jadi kat driver kancil tu...mengelak moto ex-5 class macam nk mengelak lori balak...sial je kan??

gua yang sangat panik terus menterbabaskan kereta gua ke bahu jalan...

kemudian mak gua yang tak paham ape2 bertanya "nape??stering keter rosak ke??"

fiuu..fiuu.fiuu...gua bersiul lega

sembang scene murtabak.

sejak aku terpengaruh dgn 1 blog tentang "scene pulut kuning"..aku cuba menggunakan ayat "scene" itu sebanyak mungkin dalam minggu ini.

di sini scene pulut kuning tak wujud..yang ade cuma scene murtabak daging...tahun lepas scene murtabak daging temerloh fight sama scene murtabak daging jerantut...nyata jerantut tewas 3-1 pada malam tersebut.

ok..cerita sembang yang hampir aku terlupa suatu ketika dulu...awal tahun ni la...cerita pasal cicak tukek(geckho)...

perbincangan bermula apabila anep sangat taksub meredah belukar di belakang rumah mak dia di kampung awah :

anep : koi dari pagi mencari tukek kt belakang rumoh...mok koi cakap dulu ande kt area tangki air...

aku : aok mboh jugek buat kelako gitu yak anep??

anep : mehey weh menatang te..juta2 rege dia...

maka...kami pun mula lah berbicara pasal cicok mahal tu...

anep pun search la kat mudahdotkomdotmai...fuh...mmg banyak advertising pasal cicak ni rupenye..

aku yang gatal tangan ni pulak cuba sms seorang buyer tukek... "bro..tukek 400gm..brape harga??

terkedu aku bila dapat jawapan sms "4juta cash!!"...

fuhhh...gile babun....

di malam yang lain..perbincangan yang sama juga...ade seorang brader sembang "koi tiap2 pagi mase nak buke bengkel..jumpe tukek..besor2 betis ni" sambil dia memegang betis dia...

"koi malas nak care benda tu...kereta kt bengkel koi banyak lagi tak siap"fiu fiu fiuuu..kata nye lagi sambil bersiul dan kemudian menghirup teh tarik.

dalam hati aku..."nampok sangat nipu nye..itu bewok ahhh"...

ape-ape pun cerita cicak mahal ni bukan lah baru ni aku dengar..

pertama kali aku dengar cerita ni mase aku di perlis dulu...aku travel sampai ke bangkok...sambil2 travel aku usya jugak la spesis cicak ni...ade jumpa..tetapi cuma sebesar ibu jari kaki je...ahahahaha...

cicak tukek...

itu cerita semalam...cerita esok harinya pulak...si azrul...berangan nak jadi kaya..kes nya jiran/kawan dia terjumpa 3ekor tukek di kebun bapak dia...

maka cerita mat jenin pun terjadi..

"fuhh..dapat je duit tu..koi beli caldina sebijik...nikon d700 full equip sebijik..canon 5d mark2 sebijik utk main2 video waktu petang...kalo ade lebih..koi beli rumah se kt kolumpo..."bicara azrul yang mengheret waktu ngeteh scene murtabak kami ke jam 4pagi.


fiu fiuu fiuuu...aku cuma mampu bersiul.

Tuesday, May 3, 2011

kisah seram yang gua miliki.

kemarin...selepas gua mengeteh dgn ahmad pino dan ise zahari...lebih kurang jam 8pm waktu tempatan...gua pun balik ke rumah...

gua sangat penat..dari pagi gua shoot event...x sempat balik rumah gua trus melepak di kedai mamak yang mengenakan caj penggunaan powerpoint plug sebanyak rm2/jam.

ok..gua pun drive la..kepala sudah mamai...sampai di jambatan temerloh..gua yg terasa sgt taksub utk tidur menyalakan sepuntung rokok angin(menthol)...

selepas je gua lalu kawasan sawmill...gua tibe terasa ade sesuatu dr seat belakang sudah usap2 tangan gua...sial...meremang segala bulu yang ade...

gua cuba2 buat cool...mmg takut nak menoleh ke belakang mase tu..

ohh..mungkin itu cuma perasaan gua je kut...kata gua di dlm ati untuk menyedapkan ati yang gua berkata di dalam nye tadi...komplikated kan ayat gua???

sampai kt area paya pulai...kawasan gelap di mana scene2 kerbau selalu lepak...tiba2 skali lagi lengan kiri gua di sentuh oleh objek berbulu...siall...gua sangat cuak dan terkejut hingga memandu kereta ala-ala sahril saman (member gua yg selalu memandu macam orang gila)...

gua pun raba2 dlm kegelapan kereta gua...fuhh..berderau darah gua cakap lu..

rupa2 nya anak kucing sudah sesat dalam kereta gua...

lega..gua lega..

fikirkan semula...baru gua teringat...anak kucing yg selalu port kt mamak tersebut memang suka tidur di dalam wooven bag gua...celakak betul..nyaris2 gua eksiden...

akhir nya..gua drop anak kucin tersebut di kampung awah..

kepada anak kucing tersebut..semoga sukses selalu..

babai!!!

cerita dari lorong2 british.



aku baru habis menonton sebuah dokumentari tentang street art "exit through the gift shop"...

dalam dokumentari ini...seorang lelaki misterius yang bergelar BANKSY agak menarik perhatian aku..

mamat ni ialah penggerak seni jalanaa..walaupun pd pembabitan awal bilau di cop sebagai vamdalism (mungkin hingga sekarang)...

ape2 pun..mamat ni buat banyak duit dgn seni yg di anggap sbg vandalisme ini.

dotkom

bagi sesiapa penggemar foto...atau gemar berfoto...boleh lah melayari dotkom gua yang x berapa nak siap...

agak buruk tapi itu je yang gua mampu...
inilah alamat dotkom gua..

www.rohstudio.com

Monday, May 2, 2011

situasi gua dan awex gua.

fuhh...gua sebnarnye da lama xde awex...bukan xde awex nk kt gua...tp gua malas nak kusut2 kepala...dari layan awex baik gua layan videoclip serangga pilihan...

so..awal tahun 2011..gua tiba2 decide utk ade awex...so gua ejas la sorang awex yg pernah gua kenali 6thn lepas...

mula2 memang dia x melayan...yelaa...dia cikgu sekolah..gua plak samseng jalan...rambut x senonoh..pendapatan x tetap...

ntah mcm mane..pendek kan cerita..gua kapel la dgn dia...

gua dah terbiase idup solo ni...byk mase gua abiskan dgn kawan-kawan gua je...lepak mamak..buat joke bodo sampai ke pagi..

so..bila da ade awex ni..gua rase mcm hidup gua x kena...lebih2 lagi dia ni x pernah paham dgn kerjaya gua ni...

time dia cuti sekolah lah time gua sibuk..maklumlaa..gua amik foto orang kawin..cuti sekolah je la gua nak score..

semalam dia cuti..ajak gua date laa...so..gua ckp gua de job..abis dlm kul 4...

so..kul 4pm gua tunggu dia kt mamak berdekatan(gua suke lepak mamak)...

dia tiba di lokasi sejam selepas itu...lepas minum2..gua cakap "jom balik"...

agak nye dia mengharap kan satu date yg luar biase dr gua agak nye...dan dia sudah bengang sama gua...dia sudah call gua..mengamuk..

dan gua malas pikir panjang...gua rase sudah tiba mase utk gua teruskan idup solo spt biase...

bukan ape..kesian kt dia..ape2 pun gua ucapkan harap lebih happy tanpa gua...

cari la boypren yang senonoh sket ye.!!!

tahniah kpd anep kerana berjaya memandu honda yg katenye minyak stering bocor ke KL...anda cekap!!!

Friday, April 29, 2011

kate beliau.

beliau sangat hebat..kata beliau hidup kena saling menghormati...
beliau adalah tutor yang mana salah satu subjek yang terkandung dalam perbualan beliau yang berharga rm200/sessi ialah tentang HORMAT.

tapi beliau cuma mahu di hormati...bukan menghormati...jadi beliau memang taik!!!

adaptasi kisah kecelaruan hidup seorang pemegang title profesional yang cuba mengangkat julang nama sambil melupakan faktor2 penting yang mungkin nampak remeh..iaitu menghormati orang yang menghormati beliau.

kisah kecekapan sahabat.

ini cerita kecekapan beberapa orang kawan aku dalam memberi alasan untuk tidak drive kreta bila roadtrip...

anep :
-pagi2 buta dia call..bertubi-tubi panggilan...tapi aku malas jawab.
-semangat nak memulakan roadtrip tersebut.
-tapi hingga hari ke-3 trip...dia xnak drive..duk di seat belakang.
antara alasan2 yg menjadi bukti kecekapan beliau :
-tak tau jalan(sambil buat2 silap sebut nama jalan serta pelat2 manja menyebut nama jalan)
-membuat aksi stering kereta sukar dikawal untuk membuktikan bahawa kereta beliau mmg tak boleh di gunakan utk roadtrip tersebut.
-berpura-pura tidur di setiap tol yang kami lalui(sambil membuat aksi mengigau)

anje :
-alasan paling kuat "mok koi maroh weh!!"
-drive macam orang gila agar kami menyarankan supaya tukar driver.
-sembang pasal turbo (konon nya dia x biasa bawak kreta xde turbo)
-berpura-pura seluk poket mencari wang bila tiba di setiap tol.
-buat2 cuak bila nampak polis trafik..konon nye lesen memandu beliau sudah tamat tempoh.
- beliau sangat pandai memanipulasi keadaan seiring dgn jalan cerita bohong dia.

tahniah...anda cekakkk ngat yak!!!

di suatu malam yang hening.

di suatu malam...aku.che' det dan fahmy ronda2 sekitar KL...dan kitorang benti di tepi jalan berhadapan quatro...fahmi nak jumpe kawan dia...

aku dan che' det stay dalam kete sambil dengar lagu reggae siam...

dan tiba sebuah kereta peronda polis...

aku dan che det di arah kan keluar...

fahmy agak gelabah sebab dia takde lesen kete...

"buat ape kat sini??" tanya polis tersebut....

"tunggu kawan tok"..jawab fahmy...

"ade barang tak??" tanya polis tu lagi...barang ape lagi kalo bukan dadah kut??

"takde tok...kami clean"..jawab fahmy..

"meh sini nak cek"..kata polis tu sambil cek poket seluar kami...

"ape yang berbonjol tu.." tanya polis tu kpd fahmy sambil menunding jari ke arah seluar fahmy...

"ini konek saya tok "..jawab fahmy selamba...

aku ngan che' det puas menahan gelak..celakak lu fahmy...ahahahaahahaha


monthly cruel.

sudah hujung bulan...maka terbit la list2 lagu band rock terkemuka...monthly cruel...

1.duit kereta bila mau bayar - versi akustik.
2.sewa umah bai!!!
3.saat ku ketagihkan fesbuk (feat. streamyx the bill)
4.oops i did it again(bagi shoppaholic yang suka membazir)
5.smoke on the water(di iringi orkestra perokok tegar)
6.gadjet buoi (feat.gilagadjet buoi)

so..layan monthly cruel...kekejaman yang anda(termasuk aku) lakukan terhadap diri sendiri.

Friday, February 11, 2011

Kasih Safia.


...hujan masih belum berhenti...safia masih terbaring..muka makin pucat..seperti di kenakan tone kaler choit taj...

aminudin baru sahaja pulang dari bersnuker di pekan berdekatan..."safia...sayang..abang dah balik...abang nak makan..."

safia tercungap-cungap cuba bangun...lantas menyarung boxer futurama yg baru di beli di uptown minggu lepas...dalam keadaan nyawa2 ikan..beliau perlahan-lahan berjalan ke dapur...

akhir...nak di jadikan cerita...dia tersungkur di hujung kabinet kayu usang...terhantuk di kepala...darah mula mengalir...safia tidak sedarkan diri lagi...

aminuddin panik..cemas...cuak...habis semua perasaan kesal atas kekalahan rm15 di meja snuker tadi...habis rasa cuak apabila rakan2 nya bakal mengupload kn gambar super impose beliau di ruang facebook akibat kekalahan snuker tadi...


bak percik api(sy kurang pasti dr mane paan dpt pepatah ni)...aminuddin terus menyambar tubuh kaku safia...baju volcom bundle nye yang hampir seminggu di banggakan nya kpd rakan2 lepak di otown mamak mahupun rakan2 fesbuk ("tgk..aku dpt baju volcom kt bundle sebrang tadi..made in usa ni..."rare" ni...") di lapkan darah yg mengalir di dahi safia...

habis melekat kesan chalk snuker ke muke safia...aminuddin tidak lagi peduli..."sayang..pls..say sumthing.." aminuddin mula menggunakan ayat dr google translate yg acapkali beliau gune kan ketika mengayat awex di fesbuk...

aminuddin kelam kabut...lantas di capai kunci kereta kancil turbo beliau...di dukung nye safiah ke ruang depan rumah.."syg..bertahan ye..." kata aminuddin dgn nada yg sgt sedih dan kalau di dengar 2,3 kali mungkin suara kelihatan seakan-akan suara telenovela alih bahasa yg kerap bermain di tibi...

di sandar kan nya safia ke sofa buruk di garaj..aminuddin berlari semula ke dlm rumah...mencapai dompet beliau...sepantas percik api (lagi sekali...paan..mane ko dpt pepatah ni??)...aminuddin mula memecut kancil turbo beliau...

sudah lama aminuddin mengidamkan sebuah kereta laju..x dapat skyline...kancil turbo pun jadi lah..maka...dijual segala peralatan fotografi beliau untuk meng"convert" kan kancil pemberian abg beliau kepada "kancil turbo"...

"sayang...say sumthing...pleasee.." kata aminuddin..."say sumthing"...air mata aminuddin mula mengalir...dia belek2 cermin pandang belakang...melihat kan safia...tapi tidak nampak..."safia sudah terbaring agak nya.."

dgn lagak impak maksima...aminuddin cuba melakukan drift dgn menggunakan handbrek...beliau masuk ke petak kecemasan hospital temerloh....

sejurus kemudian..beliau berlari ke dlm wad..meminta bantuan nurse...

beberapa orang nurse...pekerja am..pakcik yang dtg amik ubat sakit pinggang..pekerja2 kerajaan yang mengambil MC untuk di jadikan koleksi peribadi cuba menenangkan aminuddin...

"cik...mana isteri cik???"....soklan dr nurse buat aminuddin terpaku seketika...ya rabbi...safia tertinggal kt sofa tadi...

aminuddin hampir pengsan seblum satu penampar hinggap di dahi beliau...

safia sampai ke hospital dgn honda c70 berwajah ex5 hasil kreativiti aminuddin...mudguard c70 tersebut di potong kemudian di masuk kan ekor ex5...kreativiti ini lah hampir meragut nyawa beliau akibat hampir di tembak oleh arwah ayah beliau 4thn lepas...

air mata bercampur malu mula mengalir di pipi aminudin...safia sudah selamat...kasih nya aminudin kepada safia...kasih yang takkan padam biar pun aminuddin hampir setiap hari tewas di meja snuker...

konspirasi bingit.

konspirasi bingit...memang konspirasi ini terlalu bingit sehingga hangit...entry ini lansung tidak ade kena mengena dgn sebuah pergerakan musisi yang mana baru2 ini menganjurkan sebuah gig rakan2 yang berjudul "konspirasi bingit"..

sedar tak sedar..konspirasi yang di ciptakan mereka berbaur perkauman(sumpah..bukan pasal gig tu..cuma ayat "konspirasi" itu buat kan aku seronok utk mengupas makna nye)..

5feb 2011...27mac 2011..ini adelah tarikh band aku sepatutnya perfom di sebuah pub di KL..tetapi kami gagal beraksi atas beberapa masalah konspirasi...

bingit..hangit..lengit..semua kata2 tinggi melangit...tapi belakang siapa tau..."love peace and harmony"...kata dia...kemane halatuju LOVE tanpa penyampaian yg betul...kemana kedamaian jika majlis itu masih berbaur perkauman...kemana harmoni jika suara sumbang masih kedengaran...

kami cuba memekak kan telinga atas bisikan-bisikan jahat yang nyata nya sgt tidak tulus melempar senyuman bila berdepan...atas sebab itu..kami terus cuba mendiamkan diri...lebih baik tidak perfom di mana2 pentas..lebih baik kami terus memainkan lagu2 kami di kotak minda kami sahaja...

dalam diam..4lagu bakal di rekodkan mei ini..insyallah...perancangan nya kami akan buskin' shj di tepi2 jalan di sekitar KL dan Pahang...insyallah...takde gig pun xpe...x heran jika konspirasi kroni itu sebagai sogokan utk beraksi..kami tidak gila gig(bak kate the grass)

cuma konspirasi yg tercipta sedikit sebanyak membuatkan hati aku meledak...icon sangat konon...gi mampus...

Friday, January 21, 2011

Kronikel kroni

Situasi masyarakat masa kini termasuk aku...kelihatan sangat kronik.
Dari zaman dulu sampai la ni...penyakit berjangkit ini membiak dgn baik sekali...

Penyakit kronisme dari sekecil kecil kloni apetah yang besar...semua sama aje..cuma cara pelaksanaan nye berbeza..

Sindiran ataupun lawak bodo dr seorang yg kelihatan sgt bodo kpd aku baru2 ini bleh sentap gak la jantung aku..
"aok la hak paling true..."kata simbolik badut koloni kecil di dalam daerah ini sebenarnya menyindir kehadiran aku dan band reggae aku yg kerdil milik bersama aku dan rakan seperjuangan...

Mmg payah kalau kancil membesar dalam kelompok harimau belang...dlm kelompok yg rata nya hebat..nampak kerdil sangat rasenya kewujudan band jiwang ini...

Nak kata dia tu dasyat..x la dasyat sgt..cuma berkawan dgn beberapa rockstar tempatan aje..tapi itulah tonggak di mana beliau mampu menghambur kn kata2 sinis itu...

Tapi..ape perlu runsing..cuma kata2 dia yg mungkin tidak terjaga...lupekan aje lah...moga2 rustok berjaya membesar dlm koloni bertarian deras ini...

KewujudAn aku dlm koloni ini tidak sgt penting kerana aku tiada kroni utk di manipulasi...cuma selagi mampu aku akan terus menyokong industri kecil koloni koloni aku ini

Wednesday, January 12, 2011

selesai pesta kami di gudang tersebut.


gig 101 yg berlansung di gudang noisy,ampang baru-baru ini...secara keseluruhan koi berpuas hati dgn perfomance rootstalk..walopun agak kelam kabut dgn stage yg gelap gulita...ade yg tersepak kabel lead gitar...tapi smua berjaya di sempurnakan..

thanx alot pd bandmate...edy(drum)..faizi(bass)..ali(lead)..am(rythm)..adli(ragga)..abun(percussion) dan back vocal jemputan..cik sheena..

tima kasih juga pada rakan2 yg hadir memberi kn sokongan pd kami...jumpe lagi di stage akan datang..insyallah.

Monday, January 3, 2011

the rootstalk back on stage


lama jugak rootstalk mendap...akhir nye membuke tirai gig tahun 2011...bertempat di gudang noisy,ampang...rootstalk dgn line-up baru...dan re-union line up lama akan berjoget di pentas noisy...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...